top of page
  • Writer's pictureConmach Makine

Beton Boru Makinesinde kullanılan Betonun Özellikleri


Yapılan ARGE çalışmaları sonrası boru makinesinde kullanılan beton özelliklerinin çimento hacmi, su ve çimento oranı, kum yüzdesi, kum ve taş hacmi olarak oluştuğu tespit edilmiştir. Öncelikle Çimento hacmi hakkında kısaca bilgi sahibi olalım. Bilindiği gibi çimento hacmi agreganın yapışma gücünü oluşturur. Belirli sınırlar çerçevesinde iyileştirilen çimeto hacmi işlenebilirlik sıvılaştırma ve akmayı kolaylaştırma ile Beton Boru Makinesi tarafından kullanılan betonun gücünü arttırır. Aşırı oranda çimento kullanımı ise maliyetin artışına neden olur. Betonda kullanılan diğer kimyasallara göre hacim düşüşü görülür. Oranlar ise şöyledir. C30 standart çimento hacmi 320-370 kg /m, C40 standart çimento hacmi340-380 kgm3, C50 standart çimento hacmi 360 – 400 kg / m3 olarak bilinmektedir.


Su çimento oranı ise makine tarafından kullanılan betonun farklı bir özelliğini gösterir. Bakınız karma beton için büyük bir önem teşkil eder, su çimento oranı. Bu durum betonun işlenirliği için çok önemlidir. Beton Boru Makinesi titreşim teknolojisi olan harika bir makinedir. Betonun titreşimi ile yüksek yoğunluğun güzelce sıkıştırlması sağlanır. Beton da topaklanma olmamalı ve yarı kuru olmalıdır. Topaklanma var ise bunlar el ile sıkılmalıdır. Su çimento oranı ise 0,36 – 0,39 arasıdır.


Son olarak kum yüzdesi ile kum ve taş hacmini ele alalım. Hemen belirtmek isterim ki kum yüzdesi beton yapışkanlık ve işlenirliğini arttıran ana etkendir. Bu etkenin oranı ise 0.40 ila 0.48 arasındadır. Kum ve taş hacım, yarı kuru betonun işlenirliğini sağlayan ana faktördür. Bu işleği toplam sınıflanırma ve kum yüzdesi ile gerçekleştirir. Toplam sınıflandırma imalat aşamasında kontrol altında tutulmalıdır. Bu Beton Boru Makinesi için önemlidir. Toplam sınıflandırma ayrıca çimento tüketimini azaltır. Kaliteli bir üretim için, toplam kalite, mevsimsel ve iklimsel değişiklikler, beton boru boyut ve oranları ve agrega derecesi ayarlanmalıdır.

Recent Posts

See All
01_edited.jpg

Cumhuriyet Mahallesi, Ali Osman Çelebi Blv. No: 105, 59850 Çorlu/Tekirdağ, Türkiye

Tel: +90 (212) 549 89 42

+90 544 468 75 49

bottom of page